Je hebt je rijbewijs op zak en stapt in de auto om de weg op te gaan. Toch neem je dan illegaal deel aan het verkeer en maak je kans op een flinke bekeuring. Om in een auto te mogen rijden heb je namelijk iets meer papieren nodig dan alleen maar je rijbewijs. In deze blog vertellen we je precies welke documenten je, volgens de wet, altijd verplicht in je auto bij je moet hebben.
Waarom zijn er verplichte documenten?
Je zou denken dat een rijbewijs voldoende is om mee in een auto te rijden. Jouw rijbewijs laat toch zien dat de examinator van het examencentrum jouw rijkunsten goed genoeg heeft bevonden? Maar tijdens een controle wil de politie niet alleen zien dat je een auto weet te beheersen. De politie moet ook kunnen controleren in welke auto je rijdt, of de auto wel goedgekeurd is om de openbare weg op te gaan en of je wel verzekerd bent. Deze check is dus niet alleen om de bestuurder te controleren, maar ook voor de veiligheid van je medeweggebruikers.
Welke documenten heb je altijd in de auto?
Naast de verplichte documenten die je altijd moet kunnen overhandigen, zijn er ook documenten die niet verplicht zijn, maar wel handig om in je auto te vervoeren. Welke documenten je verplicht in de auto moet hebben en welke handig zijn, vertellen we je hier:
Verplichte documenten:
- Inschrijvingsbewijs auto: Het inschrijvingsbewijs van de auto wordt ook wel kentekenbewijs genoemd. Je ontvangt dit bewijs wanneer je een kenteken aanvraagt bij de DIV, de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen. Het kentekenbewijs bestaat uit 2 delen. Deel 1 bewaar je in de auto, maar deel 2 bewaar je thuis. Op die manier kan namelijk niemand je auto verkopen in geval van diefstal.
- Gelijkvormigheidsattest: Het gelijkvormigheidsattest is de identiteitskaart van je auto en ontvang je bij aanschaf van de auto. Dit attest wordt uitgegeven door de fabrikant. Het bevat alle gegevens over de auto zoals bijvoorbeeld het bouwjaar, het identificatienummer en het model. Of je nu een auto van een particulier koopt of bij een garage, als verkoper ben je verplicht dit document aan de koper te overhandigen.
- Verzekeringsbewijs: Een andere naam voor het verzekeringsbewijs is de groene kaart. Je krijgt dit bewijs periodiek van je verzekeraar. In dit document staat benoemd in welke landen de auto allemaal verzekerd is.
- Keuringsbewijs: Elke auto die ouder is dan 4 jaar moet verplicht jaarlijks gekeurd worden. Wanneer de auto is goedgekeurd, ontvang je van de keuringsinstantie het keuringsbewijs.
- Rijbewijs en identiteitskaart: Je rijbewijs bij je dragen spreekt voor zich, maar wist je dat elke inwoner van Vlaanderen ouder dan 15, zichzelf moet kunnen identificeren met een identiteitskaart? Deze laatste 2 bewaar je net zo handig in je portemonnee, zo lang je ze maar kunt laten zien.
Niet verplichte documenten:
- Aanrijdingsformulier: Wanneer je betrokken raakt bij een ongeluk, moet je voor de verzekering altijd een aanrijdingsformulier invullen. Een andere naam hiervoor is een schadeformulier. Op zo’n moment is het wel zo prettig dat je een blanco formulier in de auto hebt liggen. Het formulier vraag je op bij je verzekeraar.
- Pechhulpverlening: Bijna elke pechhulpverleningsdienst beschikt over een pasje met daarop het noodnummer en jouw persoonlijke lidmaatschapsnummer. Je kunt deze in je portemonnee bij je dragen of standaard in de auto bewaren.
Ben je bang om originele documenten te verliezen en gebruik je liever kopieën? Helaas, dat is niet toegestaan. Enkel originele documenten worden geaccepteerd. Heb je vragen over bepaalde documenten, neem dan gerust eens contact op met een rijschool in de buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde rijschool, via de listings op deze website.