Om veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer heb je een goed zicht op de weg nodig. Dit betekent niet alleen dat je ver vooruit moet kunnen kijken, maar ook dat je over een gezond stel ogen moet beschikken. Maar wat als je een aandoening hebt waardoor je last hebt van wazig zicht? Astigmatisme bijvoorbeeld is zo’n aandoening waarbij je minder goed ziet. Mag je met astigmatisme dan wel autorijden? Voor deze blog zochten we dat voor je uit.
Wat is astigmatisme precies?
Mensen met astigmatisme hebben een afwijking aan de ogen. Het hoornvlies of de lens is dan niet rond en bol van vorm, maar ovaal. Dit noem je ook wel een cilindrische afwijking. Door astigmatisme kan je zicht zowel dichtbij als in de verte onscherp worden. Dat komt doordat het licht dat het oog binnenvalt het netvlies niet meer helemaal bereikt. Die lichtstralen op het netvlies zorgen er juist voor dat we scherp kunnen zien. Wanneer lichtstralen het netvlies niet helemaal bereiken en er net voor of achter vallen, krijg je een vervormd beeld. Wereldwijd heeft ongeveer 40% van de bevolking astigmatisme.
Is er een oorzaak voor astigmatisme?
Misschien kreeg je als kind altijd te horen dat je niet in het halfdonker een boek moest lezen, of niet te lang achter de computer moest zitten, bijvoorbeeld omdat dit slecht zou zijn voor je ogen. Maar dat is niet waar. Je ogen worden vermoeid, maar herstellen zich daarna gewoon weer. Dat is helaas niet het geval bij astigmatisme; je ogen herstellen niet automatisch en de oorzaken zijn verschillend:
- Erfelijk bepaald: De meeste mensen worden geboren met een genetische aanleg voor astigmatisme. De aandoening ontwikkelt zich dan wanneer je volwassen wordt of op latere leeftijd.
- Oogletsel: Je kunt ook door een ongeval, of een operatie aan je ogen blijvend letsel in de vorm van astigmatisme oplopen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je na een operatie een infectie aan je hoornvlies ontwikkelt.
Astigmatisme gaat niet vanzelf over. Maar gelukkig kan er wel wat aan gedaan worden. Zo kunnen je ogen met een laser behandeld worden, zodat de afwijking gecorrigeerd wordt. Ook kun je met een bril of contactlenzen de cilinderafwijking bijstellen. Tenslotte is het ook mogelijk een operatie te ondergaan waarbij je kunstlenzen in je ogen krijgt om de cilinderafwijking te herstellen.
Hoe merk je dat je astigmatisme hebt?
Ben je vaak met je ogen aan het knijpen om goed te kunnen zien? Zie je zowel dichtbij als in de verte niet scherp, maar wazig? Heb je soms last van tranende ogen en hoofdpijn? Zie je soms dubbel of ben je duizelig? Heb je vermoeide ogen en kun je nummerborden niet goed lezen? Heb je last van nachtblindheid? Dan is er een grote kans dat jij ook astigmatisme hebt. Een opticien kan dit voor je controleren met een oogtest.
Mag je met astigmatisme autorijden?
Volgens de wet moet je in België een zogenaamde binoculaire gezichtsscherpte hebben van ten minste 5/10 om te mogen autorijden. Dit mag ook bereikt worden door het opzetten van een bril of door het dragen van contactlenzen. Hiermee wordt bedoeld dat je diepte ziet en alles goed scherp ziet op maximaal de helft van de afstand van iemand zonder correctie. Kort gezegd: iemand zonder correctie ziet op 10 meter afstand, wat jij op 5 meter ziet. Is je zicht niet goed genoeg? Dan moet je verplicht naar een oogarts voor een rijgeschiktheidsattest. De oogarts kan je ook doorverwijzen naar het CARA om rijgeschikt te worden verklaard.
Wil je meer informatie over rijden met een oogaandoening? Ga dan eens in gesprek met een rijschool in de buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde rijschool, door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website.