Droom je er al jaren van om de befaamde Route 66 te rijden met een dikke Harley? Of hou je gewoon van het vrije gevoel dat motorrijden met zich meebrengt? Wat de reden ook is, voordat je op de motor stapt, ben je verplicht een speciaal motor rijbewijs te halen. Welk motor rijbewijs je mag halen hangt af van verschillende factoren, zoals het vermogen van de motor en je leeftijd. In dit artikel vertellen we je meer over welk rijbewijs je nodig hebt voor je motor.
Het motorrijbewijs in België
Je hebt de keuze gemaakt en gaat voor het motorrijbewijs. In België kennen we drie verschillende soorten motorrijbewijzen: A1, A2 en A. Maar voordat je van start gaat, zul je, net zoals bij het rijbewijs B, eerst je motor rijbewijs theorie moeten behalen. Dit kun je doen door theorielessen te volgen, of door thuis te studeren. Het theorie-examen certificaat is geldig voor alle drie de verschillende categorieën motorrijbewijzen. Wanneer je 17 jaar en 9 maanden oud bent, mag je het theorie-examen afleggen voor rijbewijs A1, vanaf 19 jaar en 9 maanden voor het rijbewijs A2 en vanaf 23 jaar en 9 maanden voor rijbewijs A.
Welk rijbewijs voor de motor?
Hoe oud moet je zijn voor een motor rijbewijs? Dit hangt af van het soort motor dat je wilt gaan rijden. De wetgeving maakt een onderscheid in de volgende categorieën:
- Motorrijbewijs A1: Ben je inmiddels minimaal 18 jaar oud? Dan mag je gaan lessen en afrijden voor het motorrijbewijs A1. De motor waar je op mag rijden mag een maximale cilinderinhoud hebben van 125cc, of een vermogen van 11 kW. Wil je 3-wielers besturen? Dan mogen ze over maximaal 15 kW vermogen beschikken.
- Motorrijbewijs A2: Vanaf je twintigste, mag je afrijden voor een grotere motor met een vermogen van maximaal 35 kW.
- Motorrijbewijs A: Ben je 24 (of 22, maar heb je al 2 jaar je A2 rijbewijs)? Dan mag je afrijden voor tweewielers met een vermogen groter dan 35 kW en 3-wielers van meer dan 15 kW. Met dit rijbewijs mag je ook met een zijspan rijden.
Voor alle rijbewijzen mag je zelf kiezen of je gaat afrijden nadat je 12 lessen hebt gevolgd bij een erkende rijschool, of 9 lesuren. Na het afronden van 12 lessen, leg je het examen af in het uitvoeren van manoeuvres en daarna een examen op de openbare weg. Ben je geslaagd? Dan heb je een volwaardig motorrijbewijs. Ga je afrijden na 9 lesuren? Dan voer je alleen de manoeuvres uit en ontvang je een voorlopig rijbewijs. Dit voorlopige rijbewijs is een jaar geldig en geeft je de gelegenheid op de openbare weg te oefenen voordat je gaat afrijden. Vanaf een maand kun je dan alsnog het examen op de weg afleggen.
Informeer bij een rijschool
Heb je het 125cc motor rijbewijs, maar wil je liever een 250cc motor rijbewijs? Overleg dan met je rijschool wat je mogelijkheden zijn. Het aantal cc zegt namelijk niets over het vermogen. Wat wel duidelijk is, volgens de verkeerswetgeving, is dat je, totdat je 20 jaar bent, niet op een 250cc motor mag rijden. Wil je meer weten over het halen van je motorrijbewijs? Je vindt een rijschool in de buurt via de listings op deze website.