Ben je druk bezig met je theoretische rijexamen? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk de weg op. Gelukkig kan dit dankzij het voorlopig rijbewijs. Zo kun je al lekker veel oefenen voordat je gaat afrijden voor je rijbewijs B. Maar wat mag je na 20 uur rijles en mag je ook de weg op zonder rijles? In dit artikel zetten we alles over de voorlopig rijbewijs regels voor je op een rij.
Voorlopig rijbewijs aanvragen
Gefeliciteerd, je hebt je theorie-examen in de pocket! Na het behalen van je theorie-examen krijg je een attest waarmee je een voorlopig rijbewijs kunt aanvragen bij je gemeentebestuur. Hierbij kun je kiezen uit twee soorten:
- Voorlopig rijbewijs zonder begeleider: Ben je minimaal 18 jaar oud? Dan mag je zonder begeleider de weg op. Voorwaarde is wel dat je al minstens 20 uur rijles gevolgd hebt bij een erkende rijschool en een bekwaamheidsattest hebt ontvangen van je rijinstructeur. Je neemt dus twee attesten mee naar het gemeentebestuur.
- Voorlopig rijbewijs met begeleider: Ben je nog geen 18, maar wel 17 jaar oud? Dan mag je met een begeleider de weg op. Hiervoor haal je bij het examencentrum een aanvraagformulier, wat je inlevert bij het gemeentebestuur. Je mag maximaal twee verschillende begeleiders opgeven.
Nu denk je misschien dat je lekker achterover kunt leunen en het behalen van je rijbewijs B eventjes kunt uitstellen; maar er zit een geldigheidstermijn aan de voorlopige rijbewijzen. Het voorlopig rijbewijs met begeleider is 18 maanden geldig en zonder begeleider 36 maanden. Je theorie-examen is ook 36 maanden geldig. Zorg er dus wel voor dat je afrijdt binnen die termijn.
Voorlopig rijbewijs regels
Perfect, je kunt nu gaan rondrijden op de weg. Dat is mooi, want voordat je mag afrijden, moet je aan de oefenperiode voldoen. De oefenperiode met een voorlopig rijbewijs B duurt drie maanden voordat je op examen mag voor je uiteindelijke rijbewijs B. De begeleider, van je voorlopig rijbewijs, moet ook aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Inwoner uit België: Jouw begeleider moet in België wonen en over een identiteitskaart beschikken die in België is uitgegeven.
- Veel rijervaring: De begeleider moet minimaal 8 jaar over een rijbewijs beschikken. Dit mag een Belgisch of Europees rijbewijs zijn en moet geschikt zijn voor de auto waarin jullie rijden.
- Geen rijverbod: De begeleider mag in de afgelopen drie jaar geen rijverbod opgelegd hebben gekregen.
- Geen andere leerling-chauffeur: Heeft jouw begeleider in het afgelopen jaar een andere leerling-chauffeur begeleid? Dan mag hij niet opnieuw als begeleider meerijden. Deze regel geldt niet voor kinderen, kleinkinderen, zussen, broers en pleegkinderen van de begeleider.
- Aangepast voertuig: Wanneer jouw begeleider alleen een aangepast voertuig mag besturen, bijvoorbeeld vanwege een handicap, dan mag jij ook alleen daarin rijden. Let op; je moet dan wel dezelfde voertuigaanpassing nodig hebben.
Voordat je de weg opgaat, moet er een goed zichtbaar L-teken op de achterruit van de auto worden geplaatst. Voor de begeleider is een tweede achteruitkijkspiegel verplicht. Is je voorlopig rijbewijs vervallen? Dan mag je eenmalig een nieuwe aanvragen die 12 maanden geldig is. Hiervoor moet je wel eerst, verplicht, 6 uur rijles gevolgd hebben en over een geldig theorie-examen beschikken. Of je wacht de verplichte 3 jaar voordat je een nieuwe aanvraagt.
Duizelt het je allemaal een beetje met zoveel verschillende regels? Maak dan eens een afspraak bij een rijschool in je buurt en bespreek de voorwaarden. De rijschool kan je vast ook voorzien van handige tips tijdens de oefenperiode! Je vindt een rijschool via de listings op deze website.