Wat is het puntenrijbewijs?

03 oktober 2022 · door Tara

Sinds 2011 kennen we in Nederland het puntenrijbewijs. Dit systeem voor het zogenaamde “strafpunten rijbewijs” is opgezet om rijden onder invloed van alcohol tegen te gaan. Overigens is Nederland niet de enige met zo’n regeling; maar liefst 21 van de 27 lidstaten in de EU gebruiken een dergelijk puntensysteem. Wil je weten hoe dit werkt? Lees dan verder.

Hoe werkt een puntenrijbewijs?

De bedoeling is om, dankzij het puntenrijbewijs, alcohol in het verkeer tegen te gaan. Daarom geldt dit rijbewijs voor alle rijbewijshouders; ervaren en onervaren. Elk land kent hierbij zijn eigen regels. In ons eigen land werkt het als volgt:

  • Eerste overtreding: Wanneer je na een alcoholcontrole (achter het stuur) wordt veroordeeld met meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed, krijg je een strafpunt en een boete. Een percentage van 0,5 promille alcohol staat gelijk aan ongeveer twee alcoholhoudende dranken. Heb je minder dan vijf jaar een rijbewijs dan geldt een promillage van 0,2.
  • Tweede overtreding: Ben je voor de tweede keer veroordeeld met alcohol in je bloed terwijl je bestuurder bent? Dan krijg je je tweede strafpunt en word je rijbewijs ongeldig verklaard. Dit betekent dat je opnieuw rijexamen moet afleggen om weer over een rijbewijs te beschikken. Daarnaast moet je kunnen aantonen dat je rijgeschikt bent.
  • Voorwaarden: Voorwaarden voor het direct ongeldig verklaren van je rijbewijs zijn een promillage hoger dan 1,3 en een tweede overtreding binnen vijf jaar tijd. Bij een promillage lager dan 1,3, gaan de vijf jaar opnieuw tellen.
  • Weigering: Wanneer je weigert om mee te werken aan de alcoholcontrole wordt het rijbewijs ook direct ongeldig verklaard. De controle bestaat uit een blaastest en eventueel een, meer nauwkeurige, ademanalyse op het politiebureau.

Naast inname van het rijbewijs volgt ook een onderzoek naar rijgeschiktheid via het CBR door een psychiater in de buurt. Afhankelijk van het alcoholpercentage, kan het CBR je ook verplichten om deel te nemen aan een LEMA of een EMA cursus

Gevaren alcohol in het verkeer

Het puntenrijbewijs in Nederland is er niet voor niets. Door te rijden met alcohol ben je niet alleen een gevaar voor jezelf, maar ook voor andere verkeersdeelnemers. Het risico om betrokken te raken bij een verkeersongeluk door alcohol is 1,4 keer hoger dan wanneer je zonder alcohol rijdt. Dit geldt al bij een promillage van 0,5! Alcohol zorgt voor een afname van je waarneming, je ziet minder goed. Ook je reactie- en concentratievermogen verminderen. Toch rijdt 2,3% van de automobilisten tijdens het weekend onder invloed. 

Effecten puntenrijbewijs in Nederland

Over de positieve effecten na de invoering van het puntenrijbewijs in Nederland is weinig bekend. Wel is er onderzoek gedaan naar het effect van een puntensysteem in 11 verschillende landen. Hieruit blijkt vooral de eerste anderhalf jaar het aantal doden, verkeersslachtoffers en gewonden te dalen met 15% tot 20%. Na die tijd nemen de aantallen weer toe. Dit heeft te maken met een kleine “pakkans” en te weinig media-aandacht. 

Wil je meer informatie over het puntenrijbewijs? Informeer dan eens bij een rijschool in je buurt. Die vind je gemakkelijk via de listings op deze website.

Rijbewijs