Of je nu een spiksplinternieuwe auto aanschaft, of een tweedehands wagen, de verkoper is verplicht om bij de verkoop ook het gelijkvormigheidsattest te overhandigen. Zonder dit document, mag de auto niet verkocht worden. Elke gelijkvormigheidsattest is uniek en bevat gegevens over de auto. Wat is een gelijkvormigheidsattest precies? We vertellen het in deze blog.
Wat is een gelijkvormigheidsattest?
Een gelijkvormigheidsattest is hetzelfde als een identiteitsbewijs, maar dan voor een auto, bromfiets of motorfiets. Het wordt uitgegeven door de fabrikant van de wagen om te laten zien dat de auto aan alle wettelijke en technische Europese eisen voldoet. Andere benamingen zijn: Europees gelijkvormigheidsattest, certificaat van overeenstemming en certificate of conformity; afgekort met COC. Het attest is dus niet persoonsgebonden, maar gebonden aan het vervoermiddel. In België ben je verplicht het COC in je auto bij je te hebben.
Hoe ziet een gelijkvormigheidsattest eruit?
Het certificaat van overeenstemming ziet er bij elke wagen anders uit. Dit komt doordat de fabrikant zelf mag bepalen hoe het document er uitziet. De basisgegevens die op het COC vermeld worden zijn wel bij elke auto identiek. Dit betreft de volgende gegevens:
- Merk: De merknaam van de auto wordt gevolgd door het type, de uitvoering en de commerciële handelsnaam. Van een gelijkvormigheidsattest van een auto uit de Volkswagenfabriek zie je hier een voorbeeld.
- Categorie: Elk voertuig is ingedeeld in een categorie. Zo vallen bijvoorbeeld personenwagens onder de categorie M1 en vervoersmiddelen met meer dan 8 zitplaatsen onder de categorie M2.
- NAW: Ook de naam-en-adresgegevens van de fabrikant vind je terug op het COC.
- Identificatienummer: Elke auto beschikt over een uniek identificatienummer. Op het gelijkvormigheidsattest vind je dit nummer terug, evenals de locatie.
- CO2-uitstoot: De belastingdienst gebruikt onder andere de CO2-uitstoot om de hoogte van de jaarlijkse verkeersbelasting te bepalen.
Het gelijkvormigheidsattest biedt niet alleen de koper inzage in de daadwerkelijke gegevens van de auto, maar ook de politie kan er vragen om het COC te tonen. Bovendien moet je het gelijkvormigheidsattest voorleggen bij de jaarlijkse autokeuring. Zonder gelijkvormigheidsattest, mag je auto niet gekeurd worden.
Een duplicaat COC aanvragen
Ben je het Europees gelijkvormigheidsattest verloren of kwijtgeraakt? Dan zul je een duplicaat gelijkvormigheidsattest moeten aanvragen. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt terecht bij de fabrikant van de auto of bij het Vlaamse Gewest. Een duplicaat aanvragen bij het Vlaamse Gewest is alleen mogelijk wanneer de fabrikant niet meer bestaat en het COC werd uitgegeven voor 1 januari 1999. De kosten voor een duplicaat bedragen € 88,-. Bestaat de fabrikant nog wel? Dan vraag je het duplicaat rechtstreeks bij de fabrikant aan, waarbij de prijs bepaald wordt door de fabrikant. Een alternatieve manier is gebruik te maken van speciale “COC bureaus” die zichzelf online aanbieden en de procedure van de aanvraag voor je doorlopen.
Wil je meer weten over de informatie die je af kunt lezen op het COC? Ga dan eens in gesprek met een garagehouder in je buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde professional, wanneer je je postcode intoetst op de startpagina van deze website.