Wanneer heb je code 95 nodig?

07 augustus 2023 · door Tara

Wanneer je op de achterkant van je rijbewijs B kijkt, zie je allemaal extra rijbewijzen die je kunt behalen. Naast het rijbewijs voor personenwagens, zie je hier ook een rijbewijs voor speed pedelecs, bromfietsen, motoren, landbouwvoertuigen, vrachtwagens en bussen. Bestuurders van een vrachtwagen of bus, kunnen nog een extra rijbewijs halen; het zogenaamde code 95 rijbewijs. In dit artikel vertellen we je wanneer je code 95 nodig hebt.

Wanneer is code 95 nodig?

Na het behalen van je rijbewijs C, mag je op een vrachtwagen rijden. Het type rijbewijs C bepaalt hoeveel de maximale toegestane massa is, die je mag vervoeren. Ook laat het zien hoeveel passagiers er mee mogen en of je een aanhangwagen mee mag nemen. Voor een rijbewijs D mag je een bus besturen. Ook hier geeft het type rijbewijs aan, hoeveel passagiers je mag vervoeren, hoe lang de bus mag zijn en of er een aanhangwagen aan gekoppeld mag worden. Wat je niet mag doen met een rijbewijs C of D, is voor je beroep aan de slag. Wil je van vrachtwagenchauffeur of buschauffeur je beroep maken? Dan heb je een vakbekwaamheid code 95 nodig.

De code 95 opleiding

Klinkt bijzonder “code 95”, maar wat is code 95 precies? Bestuurders met deze code, laten zien dat ze gekwalificeerd zijn om mensen of goederen te mogen vervoeren. De “code 95” vermelding op het rijbewijs toont aan dat ze een speciale opleiding hebben gevolgd. Deze opleiding ziet er als volgt uit:

  • Modules: Om goed om te kunnen gaan met de verschillende situaties op de weg als bestuurder van een bus of vrachtwagen, is de opleiding opgesplitst in modules. Hierbij leer je over zaken als de verschillende wegcodes, de ladingzekering, rij- en rusttijdenwetgeving, ergonomie, bedrijfsimago, ecodriving en EHBO. Bovendien sluit je de opleiding af met een praktijkoefening in een simulator of vrachtwagen.
  • Traject: De opleiding beslaat 35 uur in totaal, verdeeld over vijf lesdagen. Sommige opleidingsinstituten bieden alleen lessen op doordeweekse dagen, anderen geven ook les tijdens het weekend. De opleidingslocaties bevinden zich door heel België en voor grotere bedrijven is het ook mogelijk een opleidingsinstituut op de zaak uit te nodigen. De verplichte opleiding kan alleen gegeven worden door een erkend opleidingscentrum.
  • Geldigheid: De code 95 vermelding is vijf jaar geldig. Het is wettelijk verplicht elke vijf jaar de opleiding opnieuw te volgen.

Er zijn verschillende manieren om de code 95 opleiding te volgen. Je kunt vijf dagen achter elkaar les volgen, maar je mag de lessen ook verdelen over vijf jaar en elk jaar één les volgen. Een andere optie is om bijvoorbeeld binnen een jaar de 35 lesuren te voltooien. Zolang je na het behalen van je vermelding maar binnen de vijfjaarstermijn blijft, blijft je code 95 vermelding geldig.

Wat kost code 95?

De kosten om je code 95 te behalen variëren per rijschool. Er zijn opleidingsinstituten die pakketprijzen aanbieden, of korting wanneer er meerdere werknemers tegelijk een training volgen. Gemiddeld ligt de prijs van een module rond de € 175,- euro en de praktijkuren rond de € 300,- euro. Al met al een flink kostenplaatje voor een particulier dus. Gelukkig kan je werkgever gebruikmaken van verschillende premies vanuit het Vlaams Opleidingsverlof, het Opleidingsbudget Sociaal Fonds en de KMO-Portefeuille en daarmee flink op de kosten besparen.

Wil je meer weten over de verschillende modules voor de code 95? Informeer dan eens bij een rijschool in je buurt die je kunt vinden via de listings op deze website.

Opleidingen