Tot wanneer mag je autorijden als je zwanger bent?

08 januari 2024 · door Tara

Wanneer je zwanger bent kun je last krijgen van zwangerschapskwaaltjes zoals vermoeidheid en misselijkheid en dan hebben we het nog niet eens over je buik die natuurlijk explosief groeit. Is het dan wel verstandig om te blijven autorijden tijdens je zwangerschap en tot wanneer mag je eigenlijk autorijden als je zwanger bent? In dit artikel lees je er meer over.

Autorijden tijdens je zwangerschap

Zwanger autorijden is iets waar je wellicht niet eens bij stilstaat. Je bent immers zo gewend om je te verplaatsen met de auto, dat je er verder niet over nadenkt. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je zwanger in de auto stapt:

  • Gordel: Ook met je dikke buik ben je nog altijd verplicht een gordel te dragen. Alleen de combinatie zwanger en autorijden vereist een iets andere manier van je gordel gebruiken. Je moet je gordel namelijk op je heupen laten rusten en absoluut niet op je buik. Dit betekent dat je de heupgordel altijd onder je buik plaatst en de bovenste riem schuin over je bovenlijf laat lopen tot aan de zijkant van je buik, niet over je buik.
  • Zwangerschapsgordel: Je komt op internet en verschillende websites (zelfs van verzekeringsmaatschappijen) het advies tegen om gebruik te maken van een speciale zwangerschapsgordel. Deze gordels zijn in België echter verboden en zelfs gevaarlijk. Ze kunnen jou en je baby ernstig beschadigen bij een aanrijding.
  • Airbag: Zet je airbag nooit uit. Juist de airbag biedt extra bescherming voor het geval er iets gebeurt.

Om te zorgen dat je comfortabel rijdt, zet je het stuur zo ver mogelijk omhoog en rij je met een kussen in je rug. Ook een rechte rugleuning draagt bij aan meer rijcomfort. Zorg voor voldoende afstand tussen het stuur en je buik. Het beste houd je minimaal 25 centimeter afstand.

Tot wanneer mag je autorijden als je zwanger bent?

Wanneer mag je niet meer autorijden als je zwanger bent? In principe mag je tot het laatste moment gewoon doorrijden. Je kunt dus zelfs wanneer je 38 weken zwanger bent nog autorijden. Maar je kunt jezelf afvragen of dit wel verstandig is. Volgens een Canadees onderzoek onder 500.000 zwangere dames, is het risico op een ongeval tussen de 12e en 26e week van je zwangerschap 42% groter dan bij niet zwangere vrouwen. Dit heeft te maken met de zogenaamde “zwangerschapsdementie”, waarbij een zwangere vrouw vergeetachtig wordt en ook een verminderd reactievermogen heeft.

Wanneer je toch met de auto op pad moet

Probeer jezelf geen lange afstanden te laten rijden en beperk het autorijden tot korte ritten. Heb je last van zwangerschapskwaaltjes, hoge bloeddruk of bloedarmoede? Laat de auto dan staan en rij met iemand anders mee. Wil je toch even snel boodschappen doen? Voorkom dan dat je zware tassen in de kofferbak tilt. Voor de zekerheid, neem je je zwangerschapsboekje mee onderweg. Dan heb je het in elk geval bij de hand voor het geval je onverwacht naar de dokter moet.

Wil je meer tips over de veiligste en prettigste manier van autorijden tijdens je zwangerschap? Ga dan eens in gesprek met een professional uit je buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde expert door je postcode in te toetsen op de startpagina van onze website.

Rijbewijs