Parkinson en autorijden

06 maart 2023 · door Tara

Heb je een rijbewijs, dan is de auto pakken heel gewoon. Maar stel je voor dat je getroffen wordt door een ziekte waardoor je rijgeschiktheid afneemt. In dat geval gelden er ineens andere regels om deel te nemen aan het verkeer in de auto. In dit artikel kijken we naar de invloed van de ziekte van parkinson en autorijden. Wat mag wel en wat mag je niet meer doen? Lees er hier alles over.

De ziekte van parkinson

Mensen met de ziekte van parkinson lijden aan een aandoening in de hersenen. Het gebied in de hersenen wat de motoriek aanstuurt wordt langzaam aangetast. Hierdoor kun je steeds minder goed bewegen. Parkinson is een progressieve ziekte, wat betekent dat de klachten verergeren naarmate je ouder wordt. Wat begint met trillen en beven, verandert in stijfheid, beperkingen in het maken van bewegingen en evenwichtsstoornissen. Je kunt je voorstellen dat dit, op termijn, een impact heeft op je rijgedrag.

Parkinson en autorijden

Parkinson en autorijden is in België aan een aantal regels gebonden. Omdat de ziekte zich bij het grootste gedeelte van de mensen openbaart tussen het 55e en 60e levensjaar, verschillen de regels naargelang je leeftijd. We zetten de regels voor je op een rij:

  • Medische minimumnorm: Als bestuurder van een auto ben je wettelijk verplicht te voldoen aan de medische minimumnorm. Met Parkinson voldoe je hier niet aan, waardoor je verplicht bent een medisch rijgeschiktheidsattest aan te vragen bij je behandelend arts, neuroloog of huisarts.
  • CARA: Je arts kan je eventueel doorverwijzen naar het Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuigAanpassing. Hier staat een multidisciplinair team klaar die, op basis van een medisch, psychologisch en rij-praktisch onderzoek, besluiten of je mag blijven autorijden. De evaluatie door het CARA is kosteloos. Inwoners uit Wallonië worden doorgestuurd naar het DAC.
  • Parkinson rijbewijs: Wanneer je eenmaal je rijgeschiktheidsattest hebt ontvangen, moet je binnen vier werkdagen naar de gemeente waar je woont. Je brengt je eigen rijbewijs mee en het rijgeschiktheidsattest en ontvangt een tijdelijk parkinson rijbewijs. 

Het parkinson rijbewijs is tot je 50e levensjaar steeds vijf jaar geldig. Dat betekent dat je elke vijf jaar opnieuw een test moet ondergaan. Ben je ouder dan vijftig? Dan is je parkinson rijbewijs drie jaar geldig en ben je verplicht jezelf elke drie jaar opnieuw te laten testen.

Parkinson en de autoverzekering

Heb je een medisch rijgeschiktheidsattest, dan ben je verplicht je verzekeringsmaatschappij hier zo snel mogelijk van op de hoogte te stellen. Doe je dit niet? Dan kan je verzekeraar weigeren om kosten uit te keren bij een ongeval of andere schade. Het beste is dan ook een kopie van je rijgeschiktheidsattest met een begeleidende brief naar je verzekering te sturen. Denk er wel om, dat de regels voor rijden met Parkinson, per land verschillen. Blijf dus binnen de Belgische grenzen en zorg ervoor dat je op tijd je aanvraag indient voor vernieuwing van je rijbewijs. Zo kom je nooit zonder rijbewijs te zitten door de wachttijden bij het CARA. 

Wil je meer weten over het rijden met parkinson en de mogelijkheden? Ga dan eens in gesprek met een rijschoolhouder in de buurt. Je vindt een expert via de listings op deze website.

Rijbewijs