Je zit al een tijdlang te springen om je rijbewijs te halen. Maar voordat je mag gaan afrijden, moet je eerst een aantal andere testen doorstaan. Eén van die testen is de risicoperceptietest. Een extra vaardigheidstest waaruit moet blijken dat jij, zonder andere weggebruikers in gevaar te brengen, veilig de weg op kunt. In dit artikel vertellen we je hoe deze test precies werkt.
Wat is de risicoperceptietest?
Waar je in de jaren 70 nog je rijbewijs ontving na het slagen voor enkel het theorie- en praktijkexamen, is er sindsdien heel wat veranderd. Zo moet elke aspirant-bestuurder sinds 2017 in het Vlaams Gewest ook een risicoperceptietest afleggen. Dezelfde risicoperceptietest is sinds 2018 ook verplicht in Brussel. Een andere benaming voor deze test is de gevaarherkenningstest of de GOCA Risk Perception Test. Wat houdt deze test precies in?
- De test zelf: Tijdens de test zit je achter een beeldscherm en zie je een film van een rit op de weg, gezien vanuit de ogen van een bestuurder. Je kijkt door de voorruit en ziet ook de snelheidsmeter, richtingaanwijzers, de achteruitkijkspiegel en buitenspiegels.
- Gevaar: Het doel van de test is om te checken of je de gevaren op de weg kunt herkennen en goed kunt inschatten. Hierbij wordt je reactiesnelheid niet getest en is de kennis van de wegcode ook niet van belang.
- Scoringspercentage: Je bent geslaagd wanneer je minstens 60% van de antwoorden goed hebt beantwoord. Om deze score te behalen krijg je vijf verschillende filmpjes te zien die allemaal ongeveer 30 seconden duren. Na elk filmpje krijg je 15 seconden de tijd om 1 vraag te beantwoorden. Je kunt steeds kiezen uit 4 antwoordmogelijkheden en bij elk filmpje geldt, dat er minstens 1 antwoord correct is en maximaal 3 juiste antwoorden zijn.
- Puntentelling: Voor elk correct antwoord krijg je 1 punt toegekend, maar voor elk fout antwoord, gaat er weer 1 punt van je puntentelling af. Voor correcte antwoorden die je vergeten bent aan te vinken, ontvang je natuurlijk geen punten, maar gaan er ook geen punten af.
De risicoperceptietest leg je wanneer precies af gedurende het traject? Dit doe je voordat de proef op de openbare weg mag worden afgelegd; dus op dezelfde dag bij hetzelfde examencentrum. Zowel in het Vlaams Gewest als in Brussel mag je deze test afleggen wanneer je niet meer dan 3 jaar geleden geslaagd bent voor je theorie-examen en voldoet aan de regels voor het praktijkexamen. In Brussel moet je ook beschikken over een attest van deelname aan de cursus Eerste Hulp op Weg.
Slagen voor de risicoperceptietest
De grootste kans om te slagen voor je risicoperceptietest is door te oefenen. Je vindt online op verschillende websites oefenfilmpjes waarmee je jezelf kunt voorbereiden op de echte test. Zo leer je te antwoorden binnen de tijd en raak je al gewend met de filmpjes zodat je weet hoe je moet kijken. Wil je meer informatie over de risicoperceptietest of krijg je liever hulp van een professional? Maak dan eens een afspraak met een rijschool in de buurt en bespreek wat ze voor jou kunnen betekenen. Je vindt de dichtstbijzijnde rijschool via de listings op deze website.